Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Αχλάδι

Αχλάδι
Το αχλάδι είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, πλούσια θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδών). Τα αχλάδια έχουν σχήμα μακρύ που στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι, ενώ είναι φαρδύτερο στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια τα βρίσκουμε σε διάφορες αποχρώσεις όπως ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο/χρυσό, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. 
 
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών και διακρίνονται σε δυο μεγάλες ομάδες, στις καλοκαιρινές και τις φθινοπωρινές. Οι γνωστότερες καλοκαιρινές είναι οι κοντούλες, τα κόσια, τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι σάντες ενώ οι γνωστότερες φθινοπωρινές είναι τα habatefetel, τα Kaiser, τα passacrassana και τα Packham's Triumph. Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι: τα κρυστάλλια που το βάρος του κάθε αχλαδιού είναι από 100-130 γραμμάρια και έχει σχήμα κωδωνοειδές. Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή, μαλακή, πολύ χυμώδης και γλυκιά. Οι κοντούλες, με μέτριου μεγέθους καρπό 60-90 γραμμαρίων, κοντόχοντρο σχήμα και σαρκώδη λαιμό. Ελαφρύ πρασινοκίτρινου χρώματος εξωτερικά, με θαυμάσιο άρωμα και γεύση.

Αχλάδι θρεπτικά συστατικά: Το αχλάδι είναι μια άριστη πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, χαλκού και καλίου. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχει, ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
 
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr